
Mozaicul este o tehnica de arta decorativa care necesita muuuulta rabdare si atentie. Indragita de cunoscatori instruiti in a-i deslusi tainele, este o tehnica foarte raspandinta datorita frumusetii si rezistentei in timp pe care o are.
O poti descoperi oriunde prin Europa, de la vestigiile arhitecturale ale Greciei si a Italiei pana la catedralele din Franta, Germania sau frumoasa Barcelona. Avand o rezistenta foarte mare, cele mai vechi obiecte decorate astfel au fost realizate acum mai bine de 1500 i.Hr. Pe langa asta, cu siguranta omuletii de acum mii de ani tot isi mai decorau ei cu scoici sau pietre de dimensiuni diferite spatiul in care locuiau, caci, na, nevoia de frumos a existat in noi dintotdeauna.
Dar sa revenim la necesitatile realizarii unei astfel de tehnici. Stiu, toata lumea spune ca este o tehnica mai scumpa atat din punct de vedere al achizitionarii materialele (asta daca vorbim de sticla de Murano) cat si manopera de lucru. Intr-adevar,pretul este considerabil mai mare decat un print pe perete dar sa nu uitam ca rezistenta este semnificativ mai mare precum si impactul vizual de neevitat.
Printre oamenii care se bucura de stiinta acestei tehnici ma numar si eu cu cateva proiecte pe care le-am realizat de-a lungul timpului si care mi-au adus atat o satisfactie pe plan profesional cat si financiar. Dar va trimit la toate putin mai tarziu odata cu materialele necesare, caci acum am un mozaic decorativ pe care vreau sa vi-l descriu putin.
Poate va intrebati ce este anamorfoza? Ei bine, este un deformare sau o perspectiva distorsionata voita care se reconstituie privind dintr-un singur punct. Practic, toate plantutele pe care le-am creat din mozaic pe scari, privite dintr-un punct, se unesc si seamana cu un imens vrej care pare ca nu se mai termina. Vezi in ultimele doua poze din articol.
Pana atunci, sa trecem la descris cum si in ce fel am facut!
Pentru cei care nu mi-au vazut postarile de-a lungul timpului pe Facebook proiectul urmator a fost cel mai maret as putea spune (era full cronologia de imagini cu acesta) . L-am realizat aproape intr-un an (in etape, bineinteles), cate 10 contratrepte intr-o transa, 40 fiind numarul total.
Locul simplu, o scara dintr-o locuinta privata care evident avea nevoie de o amenajare interioara de acest tip.

Dupa discutii cu clientul, hotarari si nehotarari de ambele parti a aparut si prima simulare.


De specificat ca mi-a luat ceva timp pana am realizat cum sa il fac de aceea in prima simulare nu am pus delimitari care sa incadreze mozaicul. Pana am realizat paletarul proiectului (care a suferit modificari pe parcurs), pana am gasit un loc de lucru…si inclusiv placile ceramice colorate pe care din fericire le-am luat gratis de la client.
Mi-am gasit si locul de lucru (inca nu aveam un atelier asa ca am improvizat ceva la etajul 10 a blocului) si m-am pus pe treaba.





Din fericire treaba a mers bine prima perioada pentru ca eram in vacanta asa ca am tot experimentat renumitul PAP-ul („lipiciul” traditional din faina, apa si putin zahar) pe care l-am gresit de prea multe ori ca pana la urma sa ii invat proportiile instinctiv (micul MARE SECRET – daca papul devine sticlos si lipicios cand este pus pe degete atunci este numai bun de pus pe foaie pentru a presa mozaicul). Dar bineinteles, pana am invatat asta, mi-au tot cazut piese cand l-am intors „pe dos”.
L-am lipit, pus in cutii si transportat cu mare atentie pana la Barlad (de specificat ca am lucrat in Bucuresti toata perioada respectiva). Dupa a urmat partea de zidarie. Ce a presupus asta? Sa imi fac singura (cum nu ar parea ca o fata poate face) incet incet mortarul, adica sa imi amestec adezivul cu ciment pentru a lipi benzile de mozaic.

Este nevoie de mare atentie la acest proces: adezivul este nevoie sa fie bine nivelat in asa fel incat sa nu fie portiuni de strat subtire dar nici prea gros. De ce? Pentru ca pot cadea piese la dezlipirea foii (asta daca este strat subtire) sau fiind prea gros, poate sa iasa printre piese adezivul si sa nu mai existe loc si pentru chit.
Le-am fixat cu mare atentie in asa fel incat inbinarea lor sa fie clara.

Am dezlipit incet incet foaia umezind-o in prealabil cu apa (lasata putin la inmuiat pentru a se dezlipi mai usor), am aplicat chit de faianta de culoarea crem (ca nu cumva sa concureze cromatic cu ansamblul compozitional al mozaicului) si VOALA!
Finalul e plin de culoare! 7 mp de mozaic au reprezentat tot ceea ce ai vazut!
MATERIALE pe care le-am folosit:
- placi ceramice – faianta, gresie – multe placi, nu stiu sa va spun un numar exact dar clar ca undeva la 7-8 mp avand in vedere si pierderile
- cleste special pentru realizarea mozaicului
- penseta
- adeziv
- pap – faina, apa, zahar
- chit
- auxiliare (carton, marker, manusi, scoci, mistrie, materiale textile pentru curatat, vas pentru apa, chit, pap)
- MULTA INDEMANARE
Imaginile cu toate cele 40 de contratrepte sunt AICI.
Vrei sa vezi alt MOZAIC pe CONTRATREPTE? Click AICI.
Varianta in ENGLEZA chiar VIDEO a intregului proces este mai jos…
Si apropo, un SUBSCRIBE ar fi WOW pentru mine pentru ca stiu ca ce vei gasi pe canalul de Youtube pe care il umblu cu chestii, iti va transforma VIATA…in bine, zic eu.
Nu uitati, ma gasiti si pe:
➠ You Tube
➠ Instagram
➠ Facebook
Dacă aveti timp, poate vreti sa cititi pe teme similare:
- „Mandale” – mozaic cu tematica marocana
- „Marul argintiu” – mozaic decorativ intr-o casa cu specific rustic
- Logo brand din mozaic – „GECCO”
- „Crin” – un altfel de pictura 3D cu tematica florala