Este important sa donezi din arta ta atunci cand esti artist vizual?- imagini cu icoanele donate Capelei „Sf. Nectarie” din Barlad

E bine sa oferi si altora din putinul tau? Mai exact…sa iti oferi gratuit serviciile sau produsele pentru o cauza nobila atunci cand esti artist vizual?

Cu siguranta da! Oferind din resursele tale, nu doar ca inseninezi ziua unor oameni si asta evident este imbucurator insa un alt avantaj uimitor este ca te apropii de oameni capatand totodata experienta atat in socializare cat si in indemanarea artistica pe care o ai.

Si aici va pot oferi un exemplu pe care l-am trait chiar pe pielea mea, cum s-ar spune!

Un bun exemplu personal pentru acesta o reprezinta acea camaruta mica in care am pasit pentru prima data in 2016 si care a devenit primul loc in care am oferit din proiectele, timpul si indemanarea mea comunitatii in care am convietuit apropape doua decade din existenta mea.

Vreau sa va povestesc putin de un spatiu care face mult bine oamenilor, si mai ales celor in suferinta. Acest loc se numeste Capela “Sf.Nectarie”, lacas aflat intr-o fosta sala de kinetoterapie chiar in curtea Spitalului de Copii “Elena Beldiman” din Barlad. In locul acesta copiii dar si adultii aflati in spitale precum si enoriasii din zona isi gasesc linistea sufleteasca si credinta ca divinitate le calauzeste in tihna parcursul vietii.

In acest loc organizat cu multa daruire de parintele misionar Filimon (parintele care viziteaza inclusiv oamenii aflati in suferinta pe patul de spital), am avut placerea sa donez dar sa si realizez cateva lucrari de factura religioasa care sa infumuseteze si mai mult lacasul.

Imaginea de ansamblu a Capelei ”Sf. Nectarie”- Barlad

Fiind un spatiu mic, cu probleme de constructie, amprenta pe care am adus-o a fost adaptata la conditiile din incinta. Astfel ca, inainte de a realiza panourile pe care le puteti observa pe tavan, am donat doua proiecte realizate ca tema de studiu pentru facultate, respectiv: un panou decorativ infatisandu-le pe Maica Domnului si pe Sf. Mc.Filofteia si o fresca mobila (prima fresca pe care am realizat-o) care il infatiseaza pe Sf. Proo. Avraam.

Aceste proiecte s-au alaturat tuturor celorlalte donatii pe care diversi alti artisti atat din Barlad cat si din alte orase din Moldova le-au oferit locului.

Acestea arata cam asa!

Panou decorativ – Maica Domnului si Sf. Mc. Filofteia
Fresca mobila – Sf. Proo.Avraam

La initiativa Parintelui Filimon, proiectul de infrumusetare a locului a continuat!

Deoarece spatiul nu dispune de o bolta asemeni celorlalte bisericilor ortodoxe, ideea de a fi reprezentat Iisus Pantocrator si Maica Domnului Oranta cu Pruncul Iisus a venit negresit asta pentru a oferi putin din aspectul maret si plin de iubire pe care imaginea acestora o infatiseaza.

Oferindu-mi materialele necesare de lucru am realizat apoi aceste doua medalioane religioase. Initial, am vrut sa pictez direct pe tavan din motive care tin de estetica locului, dar pentru ca existau infiltratii din cauza acoperisului deteriorat, am hotarat sa realizez picturile pe panouri de PFL si apoi sa le montam impreuna pe tavan. As spune…o solutie adaptata situatiei!

Iisus Pantocrator
Detaliu Iisus Pantocrator

Si donatiile pentru capela nu s-au oprit doar la cei cativa oameni care s-au implicat la inceput! Pe parcurs tot au mai aparut donatii din partea unor oameni care isi doreau sa ajute la infrumusetarea lacasului.

Gandul ca iconostasul ar avea nevoie de cateva imbunatatiri a indemnat si alte persoane sa doneze icoane care sa il infrumuseteze. Fiind realizat simplu din PAL si avand cateva icoane printate in serie pe hartie, necesitatea unor icoane pictate manual la care credincioasii sa se roagea era un pas important care a si urmat.

Asa ca, la cererea unei persoane (careia nu o sa ii mentionez numele din motive personale) am pictat patru icoane de dimensiunea 50×70 cm. Pentru a le inobila aspectul, aureolele, scrisul si alte cateva elemente am considerat ca ar fi important sa le poleiesc cu slagmetal auriu astfel ca imaginea de ansamplu sa se compuna armonios, totul in nuate calde.

Imagine din mini atelierul meu

Acestea ii infatiseaza pe Sf. Ier. Nicolae, Sf. Ier. Nectarie din Echina, Maica Domnului cu Pruncul si Iisus.

Sf.Ier. Nicolae
Zoom pe chipul Sf.Ier. Nicolae
Sf.Ier. Nectarie din Echina
Maica Domnului cu Pruncul
Detaliu cu Pruncul Iisus
Iisus
Chipul lui Iisus

Locul a capatat multe interventii dea lungul timpului prin prisma donatiilor realizate dar evident inca mai este loc de si de alte imbunatatiri care sa ofere enoriasiilor sentimentul ca divinitatea le este alaturi in orice imprejurare.

Imaginea de ansamblu cu icoanele

Tu cand ai donat ultima data serviciile sau produsele pe care le realizezi ?

Nu uitati, ma gasiti si pe:

➠ You Tube
➠ Instagram
➠ Facebook 

Dacă aveti timp, poate vreti sa cititi pe teme similare: