![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Poza-atelier-Ingerasii-Pazitori-coloranda.com_.jpg)
Colectia Ingerasii Pazitori este cea pe care o am cel mai aprope de suflet!
Poate cel mai cunoscut si de durata proiect pe care l-am realizat pana acum, insumeaza cea mai tumultoasa perioada a existentei mele cuprinzand totodata framantarile mele artistice, experimentele diverse pe care le-am tatonat cat si nesiguranta specifica perioadei de douazeci si ceva de ani.
Aparut intr-un moment al vietii mele de mare curbura (cel putin asa am simtit eu) mi-a asigurat acel ceva in care sa imi refugiez mintea si sa ma reconectez cu sinele. Un inceput timid, sustinut de multi oameni, a evoluat de la o zi la alta, ajungand sa ma observ in diverse stadii ale dezvoltarii mele artistice: de la pictura pe panouri de lemn, la desenat in nisip, pictura pe gentute sau batandu-mi mintea cu printurile colectiei de obiecte vestimentare si produse handmade.
Care este conceptul din spatele povestii?
Proiectul Ingerasii pazitori isi propune sa prezinte o latura viu colorata, pozitiva si totodata originala a picturii religioase romanesti, cu scopul de a incita catre refectia personala a fiecarui individ la ceea ce inseamna bunatatea si binecuvantarea.
Entitatea divina care ne guverneaza viata este oriunde (indiferent de credinta pe care o avem) este un acel ceva care in religia crestina are drept mesager simbolic ingerasul pazitor pe care ni-l anexam din pruncie si care isi pastreaza frumusetea simbolica pe tot parcursul vietii noastre.
Pornind de la acest simbol, proiectul a evoluat in diverse stadii, diverse tehnici si abordari cromatice pe care urmeaza sa vi le prezint in randurile urmatoare.
Ingeri printre noi – inceputul ingerasilor pazitori
Prima activitate, intitulata Ingeri printre noi, desfasurata in zona stradala din fata Centrului Mihai Eminescu din Barlad a aparut la initiativa bibliotecarului Geta Modiga, reprezentant al acestui centru si organizator al proiectul Arta in strada – un proiect unic pentru pentru orasul Barlad. Acest proiect a devenit usor usor un experiment social prin care am putut observa reactia publicului cu privire la portretizarea unui inger intr-un proiect de street art.
Activitatea s-a desfasurat sub forma unui workshop unde alaturi de public am desenat ingerasi pazitori. Eu, pe suporturi de MDF de dimensiunea 70×200 cm, in culori acrilice, membrii comunitatii pe panouri, cu materiale diverse, o parte puse la dispozitie de centru, o parte din trusa personala a fiecaruia.
Prin aceasta activitate, pentru prima data publicul a avut ocazia sa obesrve simboluri religioase desprinse de iconografia romaneasca nu doar in lacasele bisericesti ci si in aer liber, stradal, mult mai integrate in viata lor de zi cu zi.
Reactia lor a fost pe masura: fie ca erau copii care se intorceau de la scoala, fie parinti, bunici sau oameni care se indreptau spre casa de la job, majoritatea sau oprit sa priveasca, sa zambeasca, si chiar sa se inarmeze cu un creion sau o pensula si sa isi picteze propriul ingeras pazitor.
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingeri-printre-noi-proces-de-lucru-Arta-in-strada-Centrul-Cultural-„Mihai-Eminescu„-Barlad-coloranda.com_.jpg)
Expozitia a durat trei zile, perioada in care ingerasii au ramas pe pozitii, imbujorati de lumina zilei si privirile oamenilor!
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingeri-printre-noi-vedere-stradala2-Arta-in-strada-Centrul-Cultural-„Mihai-Eminescu„-Barlad-coloranda.com_.jpg)
Dupa cum puteti observa seria ingerasilor pazitori este portretizata in chip de copil, cu ochii mari si gingasi, reprezentand ingerasi-copii blanzi si senini la suflet.
Cromatica folosita este inspirata din pictura religioasa naiva, unde intensitatile vii de culoare predomina paleta.
Ingerasii pazitori ai cladirilor din Bucuresti
Putin timp dupa, o alta activitate inspirata din acelesi simbol am desfasurat pe cladirile din Bucuresti. Ingerii pazitori cu aureola rosie sau galbena, in numar de 100 de stickere-bulina, au decorat cladirile din diverse locatii din Bucuresti cu probleme de consolidare si care erau incadrate in categoria celor cu risc seismic ridicat ori erau distruse sau in proces de restaurare.
Obiectivul actiunii a avut drept scop atragerea atentie publice cu privire la modalitatea lenta de reconsolidare a cladirilor incadrate in clasa de risc seismic din Bucuresti. Simuland avertizarea oficiala, ingerasul transmite ironic ca divinitatea ar fi cea care in cele din urma imbunatateste starea cladirilor, pe care autoritatile, constiente sau mai putin, amana sa o ia in vizor.
Considerat un act de vadalism de unii, proiectul a inflorit pe parcursul a unei saptamani, perioada in care stickerele au fost aplicate ici colo, pe timpul noptii, in centrul Bucurestiului.
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingerasii-cladirilor-coloranda.com_.jpg)
Art Walk Street si Ingerasii pazitori
Unul dintre cele mai dragi evenimente la care am participat este Art Walk Street – AWS, o expozitie colectiva stradala gandita si organizata de Irina Calota. Acest concept reuneste un numar considerabil de artisti din diverse domenii toti manati de gandul ca arta poate ajunge la public nu doar prin intermediul galeriilor sau al muzeelor ci chiar intalnind-o la pas, pe strada si admirand-o intr-un spatiu neconventional.
ART WALK STREET-AWS este un eveniment bianual care are loc primavara si toamna. Cel principal are loc in luna SEPTEMBRIE si este dedicat artelor majore iar cel secundar are loc in luna FEBRUARIE fiind un eveniment de tip capsula dedicat exclusiv sculpturii, prilejuit de aniversarea zilei de nastere a artistului Constantin Brancusi. – artwalkstreet.ro
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Art-Walk-Street-2017-coloranda.com_-1024x276.jpg)
Participand doi ani consecutivi, am avut norocul sa cunosc oameni aparte din domeniul artei, de toate varstele si din diverse arii de expresie artistica.
Mi-am zis ca este o ocazie minunata de a apropia ingerasii de public, asa ca, in Piata Revolutiei, timp de trei zile, ingerasii s-au pitit pe sub copaci, au facut bujori la soare si au asteptat sa interactioneze vizual cu publicul.
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Eu-cu-Ingerasii-Art-Walk-Street-Bucuresti-2017-1024x768.jpg)
Ingerasii Pazitori – si la mare si la munte!
Cum sa nu mergi vara la mare….la mare departare de casa!
Si uite asa au ajuns ingerasii la mare, sa se bronzeze putin pe plaja, in briza marii si a luminii soarelui .
Locatia aleasa a fost barajul de la Eforie Nord, nu departe de tabera de creatie organizata de Nicoleta Zagura, expert UNESCO in colaborare cu Galeria Alexandra`s.
Cateva culori, spatiu pe masura si tusele de culoare au inceput sa curga pe chipul ingerasului.
Nu m-am putut abtine si m-am jucat putin prin nisip ?!
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingeras-in-nisip-Eforie-Nord-coloranda.com_-1024x768.jpg)
Sub aceeasi organizare, Ingerasii pazitori au ajuns si in mica localitate Bran, fiind expusi in ansamblul muzeal Bran, chiar in fereastra uneia dintre casutele de poveste ale locului.
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Tabara-de-Creatie-Bran-2017-coloranda.com_.jpg)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingeras-Muntii-Bucegi-2017-coloranda.com_-1024x492.jpg)
Datorita evolutiei realizate, colectia de ingerasi a devenit intre timp Proiectul de Master propus pentru absolvire!
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingerasii-pazitori.jpg)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Prezentare-Licenta-proiectul-Ingerasii-Pazitori-coloranda.com_-1024x660.jpg)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Honeycam-2017-06-27-17-25-17.gif)
INGERASII PAZITORI – expozitie la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” – Bucuresti
Un eveniment important pentru familiarizarea publicului cu ingerasi pazitori, l-a reprezentat expozitia realizata in 2016 din cadrul Foaierului H. H. Stahl – Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Un spatiul larg in care deseori Bresla Artistilor Religiosi si a Restauratorilor din Romania se intalneste cu publicul (vezi expozitiile de arta realizate periodic in incinta muzeului), a permis si vizita ingerasilor pazitori.
Alaturi de Asociatia Filiala de Arta Plastica Religioasa si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania si multumita lui Cristian Olteanu, presedintele asociatiei, am organizat o mica expozitie in care vizitatorii Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti au avut ocazia sa se descopere frumusetea picturii neobizantine inspirate din arta sacra romaneasca din vechime.
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Afis-Expozitie-Ingerasii-pazitori-coloranda.com_.jpg)
Dupa cateva cuvinte spuse de criticul Marius Tita alaturi de cele spuse de unul dintre cei mai dragi profesori pe care i-am avut prof.dr. Mihai Dumitru, expozitia a fost deschisa publicului larg pentru aproximativ doua saptamani.
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingerasii-Pazitori-Muzeul-Satului-Dimitrie-Gusti-coloranda.com_-1.jpg)
(de la stanga la dreapta) prof.dr. Mihai Dumitru, director comunicare muzeu Iulia Grumazescu, organizator Florin Ionut Filip, critic Marius Tita, jurnalist Angelica Biruta (Ziarul Lumina)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Alaturi-de-o-parte-dintre-profesori-Ingerasii-Pazitori-Muzeul-Satului-Dimitrie-Gusti-coloranda.com_-2.jpg)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingerasii-pazitori-Muzeul-Satului-Dimitrie-Gusti-coloranda.com_-2.jpg)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Ingerasii-Pazitori-vedera-ansamblu-Muzeul-Satului-Dimitrie-Gusti-coloranda.com_-1024x265.jpg)
![](https://coloranda.com/wp-content/uploads/2020/05/Anda-Ingerasii-Pazitori-Muzeul-Satului-Dimitrie-Gusti-coloranda.com_.jpg)
Doar un pas pana la obiecte personalizate cu ingerasi pazitori
Dupa un timp, proiectul a devenit din ce in ce mai interdisciplinar prin realizarea diverselor accesorii (bijuterii, trasite, rucsace personalizate, cani, brose, coronite, globulete de Craciun, etc.) si a obiectelor vestimentare (rochite, body-uri pentru bebelusi si tricouri) pentru copii si adulti care ilustreaza ingerul pazitor viu colorat si imbujorat.
Produsele disponibile de achizitionat le gasiti AICI.
De vreti sa stiti ce s-a intamplat cu Ingerasiii Pazitori!
Ei bine, acestia infrumuseteaza cabinetului doctorului Diana Ionescu, cea care a fost de acord sa ii gazduiasca in interiorul noului Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Sunt bine ingrijiti si ii inveselesc pe copiii care au nevoie de mangaierea ingerasilor aproape de inimile lor.
Pupici de ingerasi!
Nu uitati, ma gasiti si pe:
➠ You Tube
➠ Instagram
➠ Facebook
Dacă aveti timp, poate vreti sa cititi pe teme similare:
- Colectia „Ingerasii pazitori” – produse disponibile in Romania
- Produse din colectia „Ingerasii Pazitori” – colaborari, evenimente, experimente
- 25.000 Euro pentru SERAFIMUL licitat de BCR la Festilalul Brazilor de Craciun 2017? Imagini din „culise” cu bradutul!
- Este important sa donezi din arta ta atunci cand esti artist vizual?– imagini cu icoanele donate Capelei „Sf. Nectarie” din Barlad