Motivele traditionale de pe carpeta bunicii si bourul Moldovei, devenite acum picturi murale! – idei pentru peretii locuintei tale

In perioada aceasta, mai mult ca niciodata mi-am amintit de copilarie in realizarea unui proiect de pictura murala…si mai exact de locuitul in casa bunicilor unde inca era moda carpetelor pe perete, tesute chiar de bunica sau cumparate (clasica “Rapirea din Serai”) la care ma holbam cu curiozitate si carora le cautam defectele de tesut.

Deseori, atribuim traditia si folclorul, fara sa constientizam prea mult, bunicilor, respectiv persoanele in etate dar prea putin generatiilor tinere, care pare ca se indeparteaza din ce in ce mai mult de aceasta si chiar o considera “demodata”.

Am avut surpriza sa descopar ca nu este chiar asa!

Generatiile mai tinere cauta alte modalitati prin care sa isi exprime admiratia fata de folclor, fie ascultand Subcarpati, purtand ii cochete cu motive traditionale sau chiar asimiland simbolurile acestuia in locuinta lor!

Din seria tinerilor care indragesc folclorul si care si-au dorit un design modern dar cu inspiratie plecata din zona traditionala este si un tanar care, in al sau mic apartament din Bucuresti si-a dorit reprezentat un tip de pictura murala care sa ii aminteasca de meleagurile natale, de familia din Moldova si decorurile de poveste din acea zona.

Un covor pictat si un bour moldovenesc sunt elementele care i-au starnit interesul si care l-au indemnat sa apeleze la un pictor care sa ii puna planul in actiune.

COVORUL pictat pe perete

Carpetele au cam disparut din casele oamenilor, mai ales din orase, dar traditia inca ramane prezenta pe alocuri, cum altfel daca nu prin covorasele cu motive florale, animale sau antropomorfe. Acestea dainuie inca pe peretii caselor mai vechi sau chiar in casele moderne dar care si-au dorit un design inspirat din folclorul romanesc adaptat noilor tendinte.

Covor taranesc tesut manual in razboi de tesut, cu motive florale populare romanesti, zona Moldovei, cu o vechime de peste 60 ani, realizat din lana si fibre.
http://www.traditionalromanesc.ro/articol/regiune_moldova-bucovina//covor-taranesc-tesut-manual_812.html

Plecand de la ideea unui covor urias pe perete, traditional si plin de culoare, pictura cu elemente florale este dispusa pe o suprafata de aprox. 150×300 cm si cauta sa innobileze sufrageria prin aspectul sau. Realizata in culori acrilice, cauta sa pastreze dispunerea pixelata a culorilor, in ideea pastrarii efectului de tesatura “cu ochiuri” reprezentativa modalitatii de realizare a covoarelor traditionale.

Inceputul
Detaliu floare

Dorinta clientului a fost aceea ca ambientul sufrageriei sa fie infrumusetat de o astfel de pictura, viu colorata si dispusa central pe perete.

Detaliu – Caprioara
Un video scurt cu procesul de lucru

Bourul Moldovei

In aceeasi tema, a amintirii simbolurilor romanesti, se incadreaza si acest bour al Moldovei, reprezentat pe stema tarii Republicii Moldova, si care a devenit sursa de inspiratie pentru pictura murala din dormitor.

Etapa de lucru

I-am oferit filtru negativ inversandu-i culorile si astfel bourul a devenit mult mai simplificat si cu o atmosfera deosebita.

Bourul Moldovei
Time-lapse cu procesul de lucru

Un proiect frumos si diferit care sigur va dainui cateva decade si care v-a fi admirat si amintit de generatiile viitoare care sper ca nu il vor considera “prea demodat”!

Voi ce spuneti?

Nu uitati, ma gasiti si pe:

➠ You Tube
➠ Instagram
➠ Facebook 

Dacă aveti timp, poate vreti sa cititi pe teme similare: