Un trend diferit: pictura pe calorifere in functie de design-ul locuintei

Radiatoarele au reprezentat un mare pas inainte in incalzirea locuintei atunci cand au devenit disponibile pe scara larga spre sfarsitul secolului XIX. Fiabilitatea lor, chiar si caldura si usurinta in functionare le-a determinat sa creasca rapid in popularitate, dar aspectele lor pozitive au fost curand reduse de dilema estetica pe care au prezentat-o proprietarii de case, cu gandire la moda: Cum decorati o bucata de metal obtuziv si imobil?

Aceeasi dilema a ramas si in zilele noastre!

Sa spunem ca ti-ai cumparat un apartament de prin anii `x si acum vrei sa il reamenajezi!

Curatenie peste tot, scos parchetul, varuit si toata gama asta de reamenajare iar acum ai ajuns la intrebarea cea mare…Sa scot calorifere sau ba?

Totusi arata decent dar ti-ai dori sa aiba un alt vibe, sa iti schimbe stare, alaturi de tot design-ul camerei…si sa te simti ca acasa! Nu mai vrei un „ghimpe” alb in mijlocul camerei, banal peste masura care DOAR sa te bucure cand vine iarna cu frigul ei cel mare.

Ei bine, pe langa solutia de a le scoate (o solutie costisitoare, de altfel) mai exista si varianta non-consumerista de a le schimba imaginea cat mai creativ posibil. Stiu, suntem intr-un secol in care ne dorim ca totul sa fie absolut nou, eventual sa il schimbam cat mai des posibil si sa fim in trend. Dar cum facem cu sutele de produse pe care le achizitionam ca mai apoi sa ne dam seama ca exista o varianta mult mai accesibila si chiar unicat. Si aici intervin oamenii care care manuiesc cu dibacie pensulele si culorile: pictorii.

Sunt multe moduri in care poate fi pictat un calorifer, de la o culoare simpla pana la floricele pe campii, picturi abstracte a la J.Pollock, texturi si efecte de tot felul.

Si stiu ca existe pe piata deja firme care se ocupa cu vanzarea unor modele printate si le fac chiar sa semene cu niste picturi (fiind amplasate vertical pe perete)…dar ce faci cu cel vechi pe care nu iti e prea comod sa il schimbi sau poate chiar nu ai gasit ceea ce iti doresti pentru design-ul din casa ta si ai nevoie de ceva personalizat.

De la o intrebare ca aceasta am pornit si eu si astfel mi-am mai imbogatit skill-urile descoperind placerea de a redecora cateva calorifere mai vechi, cam sase la numar cu diverse texturi pentru a se potrivi cu design-ul camerelor.

Va prezint aici cateva din texturile pe care le-am urmat:

Fibra de lemn:

Un efect foarte interesant si maleabil ca forma este cel al fibrei de lemn. Pictura poate fi realizata cu diverse culori si nuante in asa fel incat sa imite cat mai bine o structura anume.

In imaginea de mai jos am aplicat chiar si tuse de albastru pentru a realiza reflexe de dimensiuni diferite pe fibre.Gandul a fost acela de a integra cat mai bine cromatic in pictura murala pe care am realizat-o pe peretele din spate.

Seamana, nu? Si mai ales se incadreaza perfect in padurea plina de mister care decoreaza peretele!

Asta si este frumustea acestui tip de pictura si anume personalizarea in functie de decorul camerei. Printre copacii din Padurea misterioasa, caloriferul se incadreaza de minune atat stilistic cat si cromatic si asta il face sa fie exact din peisaj.

V-am atasat aici un scurt video cu etapele de lucru pe care le-am urmat in decorarea caloriferului!

Un scurt video cu procesul de lucru…

Asemanator cu efectul de mai sus este un alt tip de fibra de lemn unde am cautat sa reproduc bucatile de parchet din camera. Un calorifer camuflat suficient de bine in…baie, incat sa se potriveasca cu restul texturilor din camera.

De cele mai multe ori ne dereanjeaza toata structura de tevi, anexa a unui calorifer, asa ca am ales sa o pictez in nuantele acestuia pentru un plus de valoare.

Imitatie de marmura:

Cea mai flexibila dintre toate este de departe imitatia de marmura. Poate fi creat efectul de marmura cu orice culoare si chiar sa fie confundata cu un rest de galaxie uitat dintr-un colt de univers ori cu mici curenti de pe fundul oceanului.

Inceputul

Acest tip de textura se incadreaza foarte bine inclusiv intr-un spatiu minimalist (vezi AICI) unde cateva tuse de nuante de gri echilibreaza cromatica camerei.

V-am atasat aici si un scurt video cu procesul de lucru…

Galaxia Fucsia – VIDEO

Si de va ingrijorati ca pictura nu o sa reziste, sa stiti ca am folosit culori speciale pentru calorifere in asa fel sa nu existe nicio problema pe termen lung. Rezistenta lor deja a fost probata deci merita o astfel de reconditionare.

Cam asta am experimentat eu pana acum insa gama de modalitati care pot fi abordata este foarte larga. Tocmai de aceea m-am gandit sa va inspir putin cu cateva calorifere reconditionate de-a dreptul superbe pe care le-am gasit si eu pe ici pe colo (Pinterest, mai exact).

Nu uitati, ma gasiti si pe:

➠ You Tube
➠ Instagram
➠ Facebook 

Dacă aveti timp, poate vreti sa cititi pe teme similare:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *